2012. augusztus 2.

Zenesarok: TEKI Band

TEKI Band – Kik vagyunk? Hová megyünk? Mire jó ez az egész?
Paul Gauguin francia festőművész egyik híres gondolatán keresztül mutatkozik be egyházunk egyik középiskolájának ifjúsági zenekara. Fogadjátok szeretettel ezt a cikket a TEKI Bandről, akik a Szélrózsán nagyszerű koncerttel leptek meg minket.



Kik vagyunk?
Mindannyian kőszegi középiskolások és gimnazisták vagyunk. 10 tagból álló zenekarunk az idei tanévben alakult, lányok és fiúk vegyesen vagyunk 9. osztályostól a 13. osztályosig. Keresztény ifjúsági dalokat játszunk, melyeket megpróbálunk igényesen, a korosztályunkba tartozók által kedvelt stílusokban előadni. S hogy kik alkotják az együttest? Kakas Eszter (ének), Schwahofer Nóra (ének), Schwahofer Zsófia (ének), Kakas Gyöngyi (klasszikus és szólógitár), Derdák Ádám (basszusgitár), Horváth Szilárd (trombita), Szidoly Roland (akusztikus gitár), Turáni András (dob), Vadász Ádám (klasszikus gitár) Wölfel Mihály (klarinét, szaxofon, zongora).

Ahogy látható, sokan vagyunk, s nem vagyunk egyformák. Különböző baráti körből, más-más gyülekezetekből érkeztünk, evangélikusok és római katolikusok egyaránt vannak a zenekarban. Ennek ellenére könnyen létrejön köztünk az összhang, melynek megteremtésében Jézus és Isten segít, akik dalaink fókuszában állnak.

Először a tavalyi tanévben zenéltünk együtt, egy iskolai angolverseny megnyitóján működtünk közre. Akkor még nem a mostani felállásban játszottunk, a jelenlegi zenekar tagjainak fele szerepelt abban a csapatban. Akkor éreztük meg az együttzenélés örömét, és határoztuk el, hogy ezt nem szabad abbahagyni. Nyáron egy kis szünet következett, majd jött a szeptember, és elkezdtük a próbák szervezését. Sikerült mindenki számára megfelelő időpontokat találnunk, és így nekiláthattunk a közös „munkának”. Heti 2-3 próbát tartunk délutánonként, melyek jókedvűen, családias hangulatban, a Neki való zenélés örömében telnek. Elmondhatom, hogy már nem „csak” egy zenekar vagyunk, és nem csak úgy ismerjük egymást, hogy „ő a gitáros srác, ő pedig az énekes lány”, hanem igaz barátokká is lettünk.

Hová megyünk?
A címben szereplő felvetésen kívül a „Honnan jöttünk?” és a „ Hol tartunk?” kérdésekre is szeretnék választ találni az alábbiakban.

„Honnan jöttünk?” - Azt tűztük ki célul a tanév elején, hogy alapítsunk egy zenekart, s ezzel segítsük a közös éneklést a hétfő reggeli áhítatokon, istentiszteleteken, rekollekciókon és csendesnapokon.

„Hol tartunk?” - Ezt az álmot sikerült is megvalósítanunk, és rendszeresen szolgálunk az említett alkalmakon. Döntően keresztény ifjúsági számokat játszunk, az Új ének és Zarándokének című énekes füzetekből. A dalokat igyekszünk igényesen, a könnyűzene különböző műfajaiban (blues, rock, jazz, reggae) megszólaltatni, továbbá korálok is találhatók repertoárunkban, mai hangszerelésben.

A keresztény ifjúsági dalokon kívül játszunk megzenésített verseket, népdalokat is, hiszen kultúránk, hagyományaink terjesztését is rendkívül fontos dolognak tartjuk. Az idei tanévben bekapcsolódtunk nemzeti ünnepünk, március 15-e megünneplésébe is, egy zenés darabbal készültünk, közösen az iskola színjátszóival.



Iskolánk hírnevét öregbítve és Jézus dicsőségét hirdetve a megyében is szolgálunk családi istentiszteleteken. Az ökomenikus imahéten egy istentisztelet keretében a helyi evangélikus és más felekezetű gyülekezetekkel közösen szolgálhattunk. Kőszeg városának Művészeti Szemléjén is bemutatkoztunk, ahol előadásunk arany minősítésben részesült. Meghívást kaptunk és felléphetünk a Balaton parton megrendezésre került IX. Szélrózsa - Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozón.

„Hová megyünk?” – Talán ez a legnehezebb kérdés, csak Isten tudhatja, merre visznek minket útjaink. Mind a zenekar, mind a tagok szempontjából nehéz a válasz, hiszen a 7 tagból hárman utolsó évünket járjuk az iskolában, és már felsőfokú tanulmányainkra készülünk. Reméljük, hogy sikerül új tagokat „beépíteni” a zenekarba, és folytatódhat az a szolgálat, melyet elkezdtünk. És titkon remélem, ha külön is válnak útjaink, Istennek köszönhetően talán egyszer még újra összeállhat a jelenlegi formáció.

Mire jó ez az egész?
Úgy gondolom, nem mindegy, hogyan indul vagy zárul a hét, ez alatt azt értem, hogy nem lényegtelen, milyen hangulatban kezdődik a hét a hétfő reggeli áhítat után, vagy milyen érzésekkel kezdjük meg „szabadságunkat” egy záró istentisztelet után. Ezért igyekszünk minél fülbemászóbb, jelentős mondanivalóval rendelkező dallamokat megmutatni diáktársaink számára. Mivel manapság korosztályunk számára meghatározó dolog a zene, nagymértékben befolyásolja életünket, ezért mi is próbálunk a zenén keresztül valami újat mutatni társainknak. Szem előtt tartjuk, hogy az ifjúsági énekek mellett az új köntösbe bújtatott korálokat is megismerjék. Célunk, hogy akár az énekek segítségével is minél több diák és pedagógus ismerje fel Isten nagyságát és végtelen szeretetét. Szerencsére elmondható, hogy teljesen pozitív visszajelzéseket kapunk, jó hallani, amikor egy sokak által kedvelt éneket közösen énekelnek velünk a templomban, jó hallani a suliban keresztény számokat dúdolgató diákokat. Reméljük, hogy minél több diáktársunknak tudunk segíteni abban, hogy megtalálják azt az utat, melyet Jézus kínál számunkra.

Akit még érdeklünk, facebookon is megtalálhatóak vagyunk www.facebook.com/tekiband
Szélrózsán elhangzott dalaink pedig itt hallhatóak.

Szidoly Roland hídépítő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése