2012. október 4.

Cseh Tamás - Hadiösvény



"Ajánlom ezt a könyvet barátaimnak, 
akikkel 1961-ben egy hegyi tisztáson felvertük 
az első indián sátrakat. 
Tiszta törvényekre, egyszerűségre, 
átlátható, értelmezhető világra vágytunk.

Cseh Tamás
Több szempontból is kivételesnek mondható ez a cikk, de ezt csak azért merem így kijelenteni, mert nem az én érdemem. A kisebbik ok a kivételességre az az, hogy eddig az EFO-n még nem volt könyvajánló. A nagyobbik indok pedig az, hogy Cseh Tamás egyetlen regényéről van szó. 

Amikor Cseh Tamás sajnálatos módon eltávozott közülünk, elkezdett foglalkoztatni az élete, munkássága és zenéje mellett a személyisége is. Nem hiszem, hogy megfejtettem a titkát, de azt hiszem a könyv elolvasása után egy lépéssel közelebb kerültem hozzá. A könyv hátulján Bereményi Géza - aki Cseh Tamás állandó alkotótársa volt - így a műről: 

Cseh Tamás balra
"Indián könyvet tart kezében az Olvasó. A síksági indiánok harcokkal, átszellemült szertartásokkal, véres leszámolásokkal teli idejébe visz el a történet, mely nem csak kalandregény és nem csak néprajzilag hiteles olvasmány, hanem egy 1968-ban Budapesten álmodozó író képzeletének műve is.

Méghozzá olyan íróé, akinek ez az egyetlen könyve. A kézirat harminc évig lappangott, vándorolt fiókok mélyéről különféle polcokra, ahogyan Cseh Tamás lakhelye változott. A szerző olykor elővette a géppel írt, sárgulni kezdő lapokat, rajzokat készített hozzájuk, oldalakat írt át. Közben maga sem tudta, mi legyen a sorsa annak a kéziratnak, amelyben ott van az ő minden vonzódása a számunkra titokzatos észak-amerikai indián kultúrához.

Most, annyi idő után ez a könyv született belőle." - Bereményi Géza


Ezt a kis leírást csak megerősíteni tudom, hiszen minden benne van. Visszakapcsolódva a bevezetésben olvasható Cseh Tamás gondolatsorhoz annyit tudnék csak amolyan ikszfaktorosan hozzátenni, hogy "átjött". Én is erre vágyom és talán még nagyon sokan erre vágyunk. Tiszta törvényekre, egyszerűségre, átlátható, értelmezhető világra. Persze ettől nem fogom megskalpolni az ellenségeimet, de egy kalandregénybe ez is belefér. Sajnos a valóságban is belefért, amikor a sápadtarcúak bemerészkedtek az indiánok földjére. A könyv végén több mint 10 oldalon keresztül adatokat és történelmi eseményeket is olvashatunk, ami éppen a valódisága miatt tényleg elszomorítja és elgondolkoztatja az embert.

Nem szeretném hosszúra nyújtani a cikket, mert az indiánok is tömören és röviden fejezték ki gondolataikat. Ezért zárszóként és egyben útravalóként az indiánelnevezésekre hívnám fel a figyelmeteket. Telis-tele van a könyv beszédes nevekkel, csak néhány példa Nagy Ünnep Rét, Nevető Víz, mint helyszínnevek, a Dal Hava, mint hónapnév és persze az indián nevek, mint Nyitott Tenyér (adakozó természete miatt kapta a nevet), Égő Mokaszin vagy Füst a szemében, ami egyben Cseh Tamás indián neve is volt. És neked mi lenne az indiánneved? De nem az a facebookos őrület-féle. Hanem a tényleges? Ami leginkább téged jellemez?

A.B. Hídépítő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése